In een interview met Nieuwe Revu heeft de Belgische steracteur Matthias Schoenaerts, die al verschillende jaren furore maakt in Hollywood, zijn bezorgdheid over het strafsysteem in zowel Europa als Amerika uitgesproken.

Dat deed hij naar aanleiding van een vraag over de graffitiprojecten waaraan hij met jonge gevangenen werkte. “Het strafsysteem heb ik altijd iets vreemds gevonden”, zegt Matthias. “Het lijkt wel alsof we daarmee in een soort repressieve samenleving zitten”, vindt hij. “Pas op, ik praat geen misdaad goed, maar je kunt wel vraagtekens zetten bij de methodes die gehanteerd worden in het gevangenissysteem. Zowel in Amerika als in Europa”, vindt hij.

Vooral in zijn thuisland België vindt hij de situatie schrijnend, zo blijkt. Daar zijn de gevangenissen dan ook overbevolkt. “Het zijn daar haast middeleeuwse toestanden”, zucht Matthias. “Ik hoor vaak dat als Nederlandse criminelen in België opgepakt worden, het eerste is dat ze hun advocaat vragen: ‘laat me alsjeblieft uitleveren aan Nederland.”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van happy247.nl

* indicates required

By Peter De Smedt

Peter De Smedt is al 25 jaar online actief en legt de focus op het maken van contentsites in zowel België als Nederland. Peter De Smedt is beroepsjournalist, erkend door de FOD Binnenlandse zaken en is ook actief als fotograaf en video-journalist.